0

Mini cart

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Duurzaamheid

Happiness in a dress, het credo van tante Betsy!

Tante Betsy en duurzaamheid

Eerlijk in de productie

Je goed voelen in een jurkje van tante gaat verder dan het uiterlijk van het kledingstuk. Buiten het comfort, draagbaarheid en pasvorm stellen wij hoge eisen aan de productie. Wij willen de toon gaan zetten voor een groene en milieubewuste keuze, zonder hierbij muffig te zijn maar wel hip en kleurrijk.

Zo werken wij alleen met GOTS gecertificeerde ateliers en hanteren we het "cradle to cradle" principe: al onze artikelen kunnen gecomposteerd of gerecycled worden.

Wij trachten onze footprint zo klein mogelijk te houden. Ook in onze warehouse, op kantoor en voor het verzenden van onze pakketten hebben wij een kritisch oog. Wij gebruiken zo min mogelijk plastic en papier en hetgene wat we gebruiken wordt gescheiden en gerecycled. Daar waar mogelijk kiezen we als transport vanuit onze ateliers voor de boot of het vervoer over land; luchtverkeer met de vele CO2 uitstoot wordt zoveel mogelijk vermeden.

Plastics

We proberen het gebruik van plastic waar mogelijk te vermijden en gaan voor andere oplossingen. Zo hanteren we het principe om zo min mogelijk plastic accessoires zoals knopen te gebruiken en te vervangen door houten met de hand geschilderde knopen of knopen van kokos of andere natuurlijke materialen.

Het staat voor ons buiten kijf dat er geen artikelen of accessoires van leder of andere materielen waar dieren onder hebben moeten lijden wordt verwerkt in onze artikelen. De wol die we gebruiken is mulesing vrij. Natuurlijk doen wij geen zaken met ateliers waarbij kinderen als arbeidskrachten gebruikt worden, of waar werknemers slecht worden behandeld of worden onderbetaald.

Wij willen een eerlijk product en gaan niet voor de laagste prijs.

Wij trachten zo min mogelijk "over" te produceren, onze collectie wordt gecalculeerd ingekocht, om de “winkeldochters” zo klein mogelijk te houden. En als er dan “winkeldochters” zijn, proberen we die door middel van een Outlet dag of pop-up store aan de man te brengen. Niets van de productie wordt weggegooid, maar wordt bewaard en opgeslagen voor deze pop-up events.

  • De collectie van Tante Betsy bestaat uit 95% biologische grondstoffen.
  • Een groot deel van onze collectie is van bio katoen gemaakt.
  • We hebben ook een deel dat gemaakt is van viscose op houtsnippers basis.

Materialen

Bio Katoen

Wij gebruiken voor onze collectie alleen gecertificeerde biologische katoen voorzien van het Oeko-Tex100 label.

Dit Oeko-Tex100 label is een certificeringssysteem voor textiel. Bij de katoen die dit label heeft zijn bij het verbouwen hiervan geen schadelijke chemicaliën gebruikt (tegen onkruid) of insecticiden (tegen insecten). Deze biologische katoen is dus veel beter voor het milieu en ook veel beter voor de gezondheid van de boeren alsook de eindgebruiker.

Op het label van Oekotex staat een nummer om je label te verifiëren. Je kunt dat nummer controleren op de Oeko-Tex site: www.oeko-tex.com.

Wasvoorschrift:

Je kan je jurk van katoen het beste “koud” wassen of maximaal op 30 graden, binnenstebuiten en met een vloeibaar fijn wasmiddel. Niet met spijkergoed, maar met gelijke kleuren wassen en absoluut niet in de droger. Let op: katoen is een natuurproduct, dat kan naar verloop van tijd verkleuren.

Naast biologisch katoen bevat onze collectie ook kledingstukken van viscose en wol.

Viscose

Viscose is een (h)eerlijke stof op basis van houtpulp. Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar het bewerkingsproces is een chemisch proces.

Viscose voelt heerlijk zacht en soepel aan, neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling.

Wasvoorschrift:

Ook je jurk van viscose kun je het beste “koud” wassen of maximaal op 30 graden, binnenstebuiten en met een vloeibaar fijn wasmiddel. Niet met spijkergoed, maar met gelijke kleuren wassen en absoluut niet in de droger.

Wol

De wol van de kledingstukken van onze collectie komt van het schaap en is mulesing free. Mulesing is het wegsnijden van delen van de huid rond het achterste van een schaap. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de wol van die plaatsen minder urine en poepvlekken bevat, maar is erg dieronvriendelijk. Wij vinden het heel belangrijk dat dit niet gebeurt, want wij houden ervan dat ook de schapen goed behandeld worden.

Wasvoorschrift:

Wol is zelfreinigend, was het zo min mogelijk, maar laat het lekker uitwaaien in de buitenlucht.

Mocht je het toch willen wassen dan adviseren wij je om het koud te wassen, het liefst op een wolwasprogramma, binnenstebuiten en met een Ph neutraal wasmiddel speciaal voor wol. Niet met spijkergoed maar met gelijke kleuren wassen, absoluut niet in de droger. Gebruik geen bleekmiddelen. Centrifugeren op het wol programma. Zorg dat je je item met voldoende water wast, ga niet wrijven, knijpen of schuren. Gebruik koud water en zorg ervoor dat alle zeepresten zorgvuldig zijn uitgespoeld. Leg het kledingstuk niet op iets dat water absorbeert zoals een handdoek, dit zal de kleuren en elasticiteit aantasten. Niet strijken!

GOTS certificaat

Bijna al onze katoenen kleding is voorzien van het GOTS certificaat. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is het bekendste internationale keurmerk voor biologische kleding en textiel.

Dit houdt in dat niet alleen de grondstof biologisch is, maar het hele productieproces moet verantwoord zijn, zowel op biologisch als op sociaal gebied.

Er wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden zodat de werkplek veilig en schoon is en er is een verbod op kinderarbeid. Bovendien wordt er gekeken hoe men omgaat met het gebruik van chemicaliën en het waterverbruik.

Elke stap wordt door onafhankelijke organisaties telkens weer scherp gecontroleerd.

Het GOTS certificaat is een waardevol certificaat. Meer informatie: www.global-standard.org

Productie

Wij werken samen met fabrieken in India, China,  Roemenië en Turkije. De langste samenwerking hebben wij met onze fabriek in India. Dit is nog steeds een hele prettige samenwerking. Zij hebben zowel het Oeko-Tex als het GOTS certificaat in hun bezit.

De collectie buiten Europa wordt zoveel mogelijk vervoerd per boot. Dit heeft veel minder gevolgen voor het milieu. Want wij willen onze foodprint zo klein mogelijk houden.

Tevens maken wij gebruik van productieateliers in Roemenië, Bulgarije en Turkije. Met de keuze voor ateliers in Europa willen we graag het vervoer beperken.

Loading...