Duurzaamheid
Happiness in a dress, maar wel duurzaam!
Onze visie in het kort
Je goed voelen in een jurkje van Tante gaat verder dan het uiterlijk van het kledingstuk. Buiten het comfort, draagbaarheid en pasvorm stellen wij hoge eisen aan de productie. Wij willen de toon zetten voor een groene en milieubewuste keuze, zonder hierbij muffig te zijn maar natuurlijk wel hip en kleurrijk.
Al onze kleding is geproduceerd van gecertificeerde biologische katoen voorzien van het Oeko-Tex100 label. En werken wij alleen met GOTS gecertificeerde ateliers en hanteren we het "cradle to cradle" principe: al onze artikelen kunnen gecomposteerd of gerecycled worden.
Wij trachten onze footprint zo klein mogelijk te houden. Ook in onze warehouse, op kantoor en voor het verzenden van onze pakketten hebben wij een kritisch oog. Wij gebruiken zo min mogelijk plastic en papier en hetgene wat we gebruiken wordt gescheiden en gerecycled. Daar waar mogelijk kiezen we als transport vanuit onze ateliers voor de boot of het vervoer over land; luchtverkeer met de vele CO2 uitstoot wordt zoveel mogelijk vermeden.
Grondstoffen
We proberen het gebruik van plastic waar mogelijk te vermijden en gaan voor andere oplossingen. Zo hanteren we het principe om zo min mogelijk plastic accessoires zoals knopen te gebruiken maar deze te vervangen door houten (met de hand geschilderde) knopen of van kokos of andere natuurlijke materialen.
Het staat voor ons buiten kijf dat er geen artikelen of accessoires van leder of andere materielen waar dieren onder hebben moeten lijden wordt verwerkt in onze artikelen. De wol die we gebruiken is mulesing vrij. Natuurlijk doen wij geen zaken met ateliers waarbij kinderen als arbeidskrachten gebruikt worden, of waar werknemers slecht worden behandeld of worden onderbetaald.
Wij willen een eerlijk product en gaan niet voor de laagste prijs.
Overproductie proberen we te vermijden, onze collectie wordt gecalculeerd ingekocht om het aantal “winkeldochters” zo klein mogelijk te houden. En als er dan toch nog "leftovers" zijn, proberen we die door middel van een Outlet dag of pop-up store aan de man te brengen. Niets van de artikelen en retouren wordt weggegooid, maar die bewaren we en slaan we op voor deze events.
Dus :
- De collectie van Tante Betsy bestaat uit 95% biologische grondstoffen.
- Een groot deel van onze collectie is van bio katoen gemaakt.
- Een deel van de collectie is gemaakt op basis viscose op houtsnippers.
- Onze schoenen en laarzen zijn van een Pineapple blend en niet van leer.
Materialen
Bio Katoen
Wij gebruiken voor onze collectie alleen gecertificeerde biologische katoen voorzien van het Oeko-Tex100 label.
Dit Oeko-Tex100 label is een certificeringssysteem voor textiel. Bij de katoen die dit label heeft zijn bij het verbouwen hiervan geen schadelijke chemicaliën gebruikt (tegen onkruid) of insecticiden. Deze biologische katoen is dus veel beter voor het milieu en ook veel beter voor de gezondheid van de boeren alsook de eindgebruiker.
Op het label van Oekotex staat een nummer om je label te verifiëren. Je kunt dat nummer controleren op de Oeko-Tex site: www.oeko-tex.com .
Wasvoorschrift:
Je kan je jurk van katoen het beste “koud” wassen of maximaal op 30 graden, binnenstebuiten en met een vloeibaar fijn wasmiddel. Niet met spijkergoed, maar met gelijke kleuren wassen en absoluut niet in de droger. Let op: katoen is een natuurproduct, dat kan naar verloop van tijd verkleuren.
Naast biologisch katoen bevat onze collectie ook kledingstukken van viscose en wol.
Viscose
Viscose is een (h)eerlijke stof op basis van houtpulp. Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar het bewerkingsproces is een vooral chemisch.
Viscose voelt heerlijk zacht en soepel aan, neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling.
Wasvoorschrift:
Ook je jurk van viscose kun je het beste “koud” wassen of maximaal op 30 graden, binnenstebuiten en met een vloeibaar fijn wasmiddel. Niet met spijkergoed, maar met gelijke kleuren wassen en absoluut niet in de droger.
Wol
De wol van de kledingstukken van onze collectie komt van het schaap en is mulesing free. Mulesing is het wegsnijden van delen van de huid rond het achterste van een schaap. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de wol van die plaatsen minder urine en poepvlekken bevat, maar is erg dieronvriendelijk. Wij vinden het heel belangrijk dat dit niet gebeurt, want wij houden ervan dat ook de schapen goed behandeld worden.
Wasvoorschrift:
Wol is zelfreinigend. Was het zo min mogelijk, maar laat het lekker uitwaaien in de buitenlucht.
Mocht je het toch willen wassen dan adviseren wij je om het koud te wassen, het liefst op een wolwas programma, binnenstebuiten en met een Ph neutraal wasmiddel speciaal voor wol. Niet met spijkergoed maar met gelijke kleuren wassen, absoluut niet in de droger. Gebruik geen bleekmiddelen. Centrifugeren op het wol programma. Zorg dat je je item met voldoende water wast, ga niet wrijven, knijpen of schuren. Gebruik koud water en zorg ervoor dat alle zeepresten zorgvuldig zijn uitgespoeld. Leg het kledingstuk niet op iets dat water absorbeert zoals een handdoek, dit zal de kleuren en elasticiteit aantasten. Niet strijken!
GOTS certificaat
Bijna al onze katoenen kleding is voorzien van het GOTS certificaat. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is het bekendste internationale keurmerk voor biologische kleding en textiel.
Dit houdt in dat niet alleen de grondstof biologisch is, maar alles in de produktieketen moet verantwoord zijn, zowel op biologisch als op sociaal gebied.
Er wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden zoals een schone en veilige werkplek. Uiteraard is er een verbod op kinderarbeid. Met nadruk wordt er gekeken hoe men omgaat met het gebruik van chemicaliën en het water.
Elke stap wordt door onafhankelijke organisaties telkens weer scherp gecontroleerd.
Het GOTS certificaat is een betekenisvol certificaat. Meer informatie: www.global-standard.org
Geografische spreiding
Wij werken samen met fabrieken in India, China, Bulgarije, Roemenië en Turkije. De langste samenwerking hebben wij met onze producent in India.
Het vervoer vanuit India verloopt zoveel als mogelijk per boot, omdat dit minder milieubelastend is dan andere middelen zoals het vliegtuig. Wij willen onze footprint immers zo klein mogelijk houden.
Met de ateliers in Europa of net daarbuiten gaat het transport per vrachtwagen of per boot.
De laatste jaren zoeken we het wel dichter bij huis. We hebben gemerkt dat in crisistijden zoals met de Corona epidemie lange supply lines kwetsbaar zijn en spreiding over werelddelen van belang is om leveringszekerheid te creëren.
De trend is toch wel om met kleinere partners te werken die zich vooral in Europa bevinden. De komende jaren zullen we dit verder uitbouwen.